Enriko

Fiberinstallation

Vi installerar fiber i tuber genom fiberblåsning. Tuberna installeras i kanalisation eller i mark så kallad direktförläggning. Installation sker mot fastigheter såsom radhus, villor och lägenheter. När kanalisationen i form av tuber är installerad från noden (där alla fiber samlas upp) till kunden är det bara att blåsa i fibern.

Fördelen med kanalisation i form av tuber är att man lätt kan blåsa ur och i fiber som man vill. Byta en 2-fibers singelmod till en 4-fibers singelmod tex. om man får fler kunder i nätet. Svetsning av pigtails (fiberkabel med kontakt på, färdigslipad från fabrik) mot mikrokabeln, i noden samt hos kund.

Vad är då det viktigaste när det gäller hantering av fiber vid installation? Själva böjradien är viktig vid installation av fiberkabel, temperatur spelar också en avgörande roll vid förläggning eller blåsning av fiberkabel. Det får inte vara för kallt vid installation. När man väl kommer till svetsningen av fiberkabeln är inställningen på svetsen viktig. Själva svetsningen sköter sig mer eller mindre av sig själv med tanke på dagens svetsar.

Det som brukar ta tid är uppskalningen samt inläggningen av fibern i boxar när man svetsar. Här gäller det att man är noggrann med böjradie mm för förlustens (dB) skull. Ju hårdare böjradie desto större dämpning i fiberkabeln. Det gäller ju att få en snygg fiberinstallation med, inte bara funktion.

Det är viktigt med rengöringen av fiber, man skall rengöra fibern varje gång man kopplar in en fiberkabel (fiberpatch) i sitt fibernät. Det är väldigt viktigt att man är noggrann med detta, annars kan det uppstå rispor i glaset, kärnan på singelmodfibern. Detta medför att fiberlänken (från nod till kund) kommer att dämpa mer.

Enriko har i företaget egna grävmaskiner, utrustning för fiberblåsning, svetsning samt avprovningsinstrument såsom DB-mätare och OTDR. Enriko kan således lämna en helhetslösning för kunden, när det gäller anslutningsnät, områdesnät.

Enriko | Vårlöksvägen 12 | 443 70 Gråbo | E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  | Tel: 031-3616980